Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Közel kétszáz diák szavalta együtt Csokonai Vitéz Mihály Magyar! Hajnal hasad! című versét az egykori kőszínház oszlopainál, ezzel egy időben más városokban is ugyanez a költemény hangzott e - Balatonfüred magazin
részletek »

A magyar nyelv ünnepe Balatonfüreden

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A magyar nyelv ünnepe Balatonfüreden
A magyar nyelv ünnepe Balatonfüreden
forrás: vasitit.hu
Közel kétszáz diák szavalta együtt Csokonai Vitéz Mihály Magyar! Hajnal hasad! című versét az egykori kőszínház oszlopainál, ezzel egy időben más városokban is ugyanez a költemény hangzott el. Egész napos programsorozattal ünnepelte a város a Magyar Nyelv Napját. Füred legszebb szava a szeretet.
A Kiserdőben a füredi közép- és általános iskolások flashmob akciója előtt Hári Lenke alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: használjuk igényesen az anyanyelvünket, a magyar nyelv a legnagyobb értékünk, fontos, hogy szeressük és ápoljuk.

A diákok szavalása egy szép, jelképes esemény, azt szimbolizálja, hogy mi, akiknek az anyanyelve a magyar, összetartozunk, Füredtől Debrecenen és Kecskeméten át egészen Nagyszalontáig, mondta Hári Lenke, aki emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. 1844-ben ugyanis a reformkori országgyűlés ekkor tette Magyarországon hivatalos nyelvvé a magyart.
Hirdetés

A programsorozat reggel Gryllus Vilmos Hova mész falevél? című koncertjével kezdődött. A Kisfaludy Galéria zsúfolásig telt gyerekekkel, akik a műsor után játszóházi foglalkozásokon vettek részt.

Az egész napos programsorozat eseményei városszerte nyolc helyszínen zajlottak. A város több pontján lehetett felírni molinókra illetve gyűjtőládákba dobni a város legszebb szavát - amelyet este ki is hirdettek az Arácsi Népházban, ahol Korzenszky Richard bencés perjel és Cserép László a művelődési osztály vezetője beszélgetett a magyar nyelvről.

A nap végére összesen 207 különböző szó gyűlt össze, az összesítés alapján Balatonfüred legszebb szava idén a szeretet megelőzve az édesanya, a hattyú, és a Balaton szavakat.

A Vaszary Villában könnyed múzeumpedagógia keretében egyebek mellett verseket írhattak és graffiti stílusban saját monogramot tervezhettek a diákok. A Lóczy gimnázium új tornacsarnokában a város iskoláinak tanulóiból álló csapatok több állomásból álló szellemi akadályversenyen vettek részt. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Balatonfüred, magyar, nyelv, ünnep, rendezvény, program,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-11-15 07:34:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü