Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Huszonharmadik alkalommal írja ki költészeti pályázatát a balatonfüredi önkormányzat a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére. - Balatonfüred magazin
részletek »

A Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre május végéig lehet pályázni

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre május végéig lehet pályázni
A Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre május végéig lehet pályázni
Huszonharmadik alkalommal írja ki költészeti pályázatát a balatonfüredi önkormányzat a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére.
Cserép László, a polgármesteri hivatal művelődési osztályvezetője az MTI-nek szerdán elmondta: a költőversenyre május 31-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan, más pályázatokon eddig nem díjazott és nem említett művel pályázhatnak. A pályamunkákat gépírással öt példányban kérik eljuttatni a balatonfüredi városházára.

A pályázat első helyezettje az emlékdíj mellett ösztöndíjban részesül, az elismerést szeptember 5-én, a nemzetközi költőtalálkozó alkalmából szervezett gálaesten adják át. A Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Költőtalálkozó programjain részt vesz Alessandro Quasimodo milánói színész, a költő fia is, aki a legjobbnak ítélt verseket olaszul is felolvassa majd.
Hirdetés

Cserép László felidézte, hogy a Salvatore Quasimodo Emlékdíjat korábban olyan jelentős irodalmi személyiségek kapták meg, mint Gömöri György (1993), Határ Győző (1996), Faludy György (2000), Orbán Ottó (2001), Tóth Krisztina (2008) vagy épp az elmúlt két év díjazottai: Zalán Tibor (2013) és Orbán János Dénes (2014).

A hagyományoknak megfelelően idén 12. alkalommal a Bertha Bulcsu Emlékdíjat is átadják a költőtalálkozón. A Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatására ösztönző meghívásos pályázatára augusztusig lehet jelentkezni.

Salvatore Quasimodo, a híres olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore sétányon, és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.

A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amelyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.
Gömöri György Gömöri György
Határ Győző Határ Győző
Faludy György Faludy György
Orbán Ottó Orbán Ottó
Tóth Krisztina Tóth Krisztina
Zalán Tibor Zalán Tibor
Orbán János Dénes Orbán János Dénes
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Salvatore, Quasimodo,költő,verseny,találkozó,Balatonfüred,irodalom,művészet
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-03-12 15:44:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü