Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az egészségügy egyik kritikus területének számító gyógyszerpolitikában mára a fiskális programot szakmaivá alakították, a partnerek jól együttműködnek, sikerült csökkenteni a gyártók, a forg - Balatonfüred magazin
részletek »

Az állam, a gyógyszergyártók és a forgalmazok egy álláspontra jutottak

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az állam, a gyógyszergyártók és a forgalmazok egy álláspontra jutottak
Az állam, a gyógyszergyártók és a forgalmazok egy álláspontra jutottak
Emmi
Az egészségügy egyik kritikus területének számító gyógyszerpolitikában mára a fiskális programot szakmaivá alakították, a partnerek jól együttműködnek, sikerült csökkenteni a gyártók, a forgalmazók és állami közötti korábbi feszültséget - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségpolitikai helyettes államtitkára egy balatonfüredi egészségügyi konferencián.
Cserháti Péter a háromnapos XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia nyitónapján tartott hagyományos egészségpolitikai fórumon arról is beszélt, hogy tovább csökkent a rezidensek elvándorlási szándéka, a korábbiakhoz képest az elmúlt fél évben kevesebb rezidens kért engedélyt a külföldi munkavállaláshoz. Tájékoztatása szerint ez "bizonyos ösztönzőknek" köszönhető.

"Az orvosi karban tehát van hazaszeretet és kötődés a beteghez, a hazai környezethez, így ha már közepes bért tudunk biztosítani, akkor itthon lehet tartani őket - vonta le a következtetést Cserháti Péter.
Hirdetés

A kihívások között említette az idei konszolidáció folytatását, azt, hogy lejár oltóanyag tender, a járóbeteg ellátásban hamarosan megjelenő minimumfeltételeket, valamint az 2014-2020 közötti időszak tervezését. Szerinte ha a mostanihoz hasonló nyarak jönnek még, az "tragédia az egészségügynek" a megnövekedett energiaigény miatt, és ez is a megoldandó feladatok közé tartozik - sorolta.

Elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a strukturális változások után az ápolási idő csökkent, a fekvőbeteg ellátásban az ágykihasználtság pedig nőtt.

A jelenlegi helyzetet elemezve elmondta: 20 milliárd forint konszolidáció történt meg elmúlt fél évben az önkormányzatok és a 28 gazdasági társaság által működtetett egészségügyi intézményeknél, ezek többsége működési hitel volt.

Az alapellátásról azt mondta, hét év alatt regionális fejlesztési alapból 18,5 milliárd forintot fordítottak 371 praxis, védőnői szolgálat felújítása, 3 év alatt pedig 10 milliárd forintot kormányzati forrásból eszközfejlesztésre.

A regionális fejlesztési programokban 50,1 milliárd forintot fordítottak a járóbeteg-ellátás fejlesztésre, de ma is problémás az egynapos és kúraszerű ellátás, mert ennek jogi keretei nem rendezettek - mondta Cserháti Péter.

Álláspontja szerint azonnali tárgyalást kell kezdeményezni az intézményekkel, s 2014-re portfóliót felállítani olyan elemekkel, amikkel az intézmények finanszírozható válnak: ilyen elem például a járóbeteg és egynapos szakellátás kiemelt szerepe, vagy a krónikus ellátás napidíjának emelése.

Jövőre többletforrásnak kell érkeznie az alapellátásba, ez nem kérdés, de ki kell dolgozni ennek a "célbaérési" módját - állapította meg a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: többféle javaslat van az asztalon.

Pásztélyi Zsolt, Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke a konferecián arról beszélt, hogy sürgősen döntést igényel az egynapos sebészet, a kúraszerű ellátások költséghatékony és méretgazdaságos finanszírozása a járóbeteg szakellátóknál, valamint a fel nem használt finanszírozás felosztása a szükségletek és betegforgalom szerint.

A szövetség szerint a járóbeteg ellátás kódrendszerét ki kellene egészíteni a befogadásra váró beavatkozásokkal (infúziós kúrák, gondozói beavatkozások finanszírozása) - mondta, hozzátéve, hogy a szövetség jelentős és fontos lépésnek tartja az augusztusi visszamenőleges bérkiegészítést.

Úgy véli viszont, hogy ez részben az intézmények elől veszi el a finanszírozást, intézményeken belül okoz feszültségeket. Ennek oka az, hogy az idei intézményi finanszírozás ismételten, immáron negyedik éve sem az inflációt, sem az áfa emelkedését nem veszi figyelembe - mondta. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - gyógyszer, egészségügy, magyar, állam, forgalmazók, Balatonfüred, konferencia
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-18 07:54:35
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü