Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Még ebben az évben három új helytörténeti kötetet ad ki a Balatonfüred Városért Közalapítvány. Októberben mutatják be Lichtneckert András könyvét, amely a balatonfüredi gyógyfürdő háromszáz - Balatonfüred magazin
részletek »

Az év végéig három új könyvet adnak ki a Balatonfüred Városért Közalapítvány gondozásában

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az év végéig három új könyvet adnak ki a Balatonfüred Városért Közalapítvány gondozásában
Az év végéig három új könyvet adnak ki a Balatonfüred Városért Közalapítvány gondozásában
Még ebben az évben három új helytörténeti kötetet ad ki a Balatonfüred Városért Közalapítvány. Októberben mutatják be Lichtneckert András könyvét, amely a balatonfüredi gyógyfürdő háromszáz éves történetét dolgozza fel.
A történész, akinek eddig hét kötete jelent meg az alapítvány kiadásában ezúttal a balatonfüredi gyógyfürdő történetét, fejlődését az európai fürdőkultúra keretei között mutatja be.


Feltárja mi is történt az 1700-as évektől kezdve, amikor felfedezték a savanyúvizet, a seborvosokon, hideg és meleg fürdőkön át egészen az államosításig. Külön fejezet foglalkozik például a füredi gyógyító munkával, az 1800-as években bekövetkező tűzvészekkel és az igen élénk fürdőélettel.
Hirdetés

Lichtneckert András a tőle megszokott alapossággal járta körül a gyógyfürdő háromszáz éves történetét, hét levéltárban gyűjtötte össze és rendszerezte a fellelhető dokumentumokat.

- Több éves munka eredménye ez a könyv, amely nemcsak felgöngyölíti a gyógyfürdő történetét, de érdekes olvasmányként is szolgál a helytörténet iránt érdeklődőknek. Örülünk, hogy az alapítvány kiadásában jelenhet meg ez az átfogó kötet, ezzel Balatonfüred két nagy kultúráját a bor illetve a fürdőkultúrát is meglehetős részletességgel tudjuk bemutatni - válaszolta kérdésünkre az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Molnár Judit hozzá tette: még ebben az évben szintén az alapítvány gondozásában jelenik meg dr. Veress Gábor szerkesztésében a Szívkórház száz évét feltáró könyv valamint Kutas Árpádnak, a város díszpolgárának emléket állító kötet, amelynek szerzője Takács Miklós.

- Szűkösek a lehetőségeink, ezért minden támogatást szívesen fogadunk. Az önkormányzat, nagyobb cégek, intézmények, valamint magánszemélyek támogatásából gazdálkodunk illetve várjuk az adó egy százalékából származó felajánlásokat is. Azok a magánszemélyek, akik tízezer forint befizetésével segítik az adott éves tevékenységünket valamint a támogatóink, minden általunk kiadott könyvből tiszteletpéldányt kapnak és természetesen nevüket feltüntetjük a kiadványainkban. Célunk változatlan, a helytörténet színvonalas feldolgozása és bemutatása illetve a városi sport, kultúra és oktatás támogatása - fogalmazott Molnár Judit.

Az 1996 óta működő közalapítvány eddigi tevékenysége során egyebek mellett kiadta a város monográfiáját, amelyet minden füredi családhoz ingyen eljuttattak. Felújíttatta a szívkórház parkjában álló egykori zenepavilont, közreműködött a Tagore sétányon álló Deák Ferenc emlékmű létrehozásában, a 71-es főút körforgalmába pedig egy 1820-ban készült szőlőprést helyezett el.

A közalapítvány alapvető feladatának tartja a város elmúlt évszázadai történetének feldolgozását, melynek során az elmúlt tíz évben több mint hatvan kötetben mutatta be Balatonfüred múltjának egy-egy szeletét (a megjelent kötetekről a csatolt webcímen olvashatnak), ez a sorozat idén négy újabb könyvvel gazdagodik.

Lichtneckert András A balatonfüredi savanyúvízi gyógyfürdő története című könyvének bemutatója október 17-én, 16.30-kor lesz a Kisfaludy Galériában. A szerzővel Elek Miklós könyvtáros, nyugalmazott gyűjteményvezető beszélget majd. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Balatonfüred, könyv, fürdő, történet, fejlődés, alapítvány, szívkórház
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-13 07:58:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü