Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balatonfüred jelen van Európa kulturális térképén - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár a XXI. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny kísérőrendezvényeként rendezett két - Balatonfüred magazin
részletek »

Balatonfüred Európa szinten elismert kulturális rendezvényei miatt

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Balatonfüred Európa szinten elismert kulturális rendezvényei miatt
Balatonfüred Európa szinten elismert kulturális rendezvényei miatt
Balatonfüred jelen van Európa kulturális térképén - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár a XXI. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny kísérőrendezvényeként rendezett két kiállítás pénteki megnyitóján.
A Vaszary-villában Piero Gauli és Aligi Sassu olasz képzőművészek munkáit, valamint a Róma-Budapest - A Novecento művészei Magyarországon című kiállítást tekintheti meg a közönség.

Beszédében az államtitkár elmondta: a kormány is felismerte, milyen fontos közösségformáló erő a kultúra, ezért is szerveznek kulturális évadokat, most például Olaszországgal. "Bízunk benne, hogy ezek a kulturális együttműködések folytatódnak az élet más területein is, s ezt példák is igazolják" - tette hozzá Halász János.


Felidézte, hogy a magyar-olasz kulturális évadban az olasz művészek balatonfüredi bemutatkozása után Rómában, Firenzében nyílnak magyar művészek kiállításai, emellett Debrecen is bekapcsolódott a programfolyamba. Megfogalmazása szerint "kulturális kaland" ez, de egyúttal szakmai kapcsolat is, ami fontos érték. Hozzáfűzte: ha ezt jól csináljuk, a kultúra és a turizmus kéz a kézben jár, azaz a turizmus növekedésével az ilyen kulturális rendezvényeknek gazdaságképző erejük is lehet.
Hirdetés

Mint mondta, a füredi Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és a hozzá kapcsolódó programok is ilyen "kulturális kalandok", a kétnapos, színvonalas rendezvény ugyanakkor bizonyítja, hogy Balatonfüred Európa kulturális térképén erősen jelen van.

A Novecento művészeinek és a hatásukra formálódott úgynevezett római iskola magyar alkotóinak közös kiállításán jobbára neoklasszicista művek láthatók, köztük Gino Severini három festménye. A kor másik meghatározó képviselőjétől, Carlo Carratól egy önarckép, Felice Casoratitól pedig egy érzékien komponált csendélet látható. A festményeket szobrok, valamint a kor legjelentősebb olasz női művésze, Renata Cuneo aktrajza és egy négy darabból álló grafikai válogatás egészíti ki. A magyar anyagban Aba-Novák Vilmos, Borbereki Kovács Zoltán, Heintz Henrik, Medveczky Jenő, Molnár-C. Pál és Szőnyi István művei is láthatók.

A másik tárlaton Piero Gauli 1974-ben Magyarországon tett látogatása idején alkotott akvarelljeit, valamint Aligi Sassu 30 litográfiából álló gyűjteményét mutatják be.

A Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny keretében szombaton délelőtt irodalmi matiné lesz a Vaszary-villa kertjében, majd könyvbemutatók következnek, azután Szimin Behbaháni, a múlt héten Janus Pannonius-díjjal kitüntetett perzsa költőnő Elhagyott szentély című kötetét Szőcs Géza, a Magyar PEN Klub elnöke mutatja be, végül a jelenlévő díjazott költők felolvassák verseiket.

Délután megemlékezést tartanak Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál a Tagore sétányon, ahol Gina Giannotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója mond beszédet.

A XXI. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny elismeréseinek, valamint a 10. Bertha Bulcsu-emlékdíjaknak az átadása szombaton 18 órakor kezdődik az Anna Grand Hotelben. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Salvatore, Quasimodo, Balatonfüred, Piero, Gauli, kultúra, rendezvény
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-10 07:04:11
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü