Balatonfüred: A XX. Jókai napok, 8. Jókai-bableves főzőverseny 2011. május 7-én, (szombaton) 10 órakor kezdődött Balatonfüreden a Koloska-völgyben. Ezzel a hagyományos rendezvénysorozattal a fürediek a magyar irodalom egyik kiemelkedőbb alakjára, a Balatonfüredhez több szállal is kötődő Jókai Mórra emlékeztek.
A Koloska-völgyi Jókai bableves főzőversenyen tavaly, hatvan, 3 fős csapat főzte bográcsban a Jókairól elnevezett finom étket. Idén 2011-ben 47 csapat indult a megmérettetésen. Mindenki saját, jól bevált receptje alapján készítette el neves írónk kedvencét.
A főzőverseny nevezési díja 5.000 Ft volt csapatonként + Letéti díj: 10.000 Ft. Csapatonként egy autóval lehetett behajtani a Koloska-völgybe. A többi autóval a Kisfaludy strand parkolójában lehetett parkolni, ahonnan autóbuszok szállították folyamatosan a főzés helyszínére a vendégeket.
Az idei évben a résztvevő 47 csapatból 40 ajánlotta be Jókai-bablevesét a zsűri részére elbírálásra. Nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek a finomabbnál finomabb levesek kóstolgatása közben, hiszen minden csapat tudásuk legjavát adta főztjébe.
A főzőversenyen első helyezést ért el Kecskemét városának olimpiai díjazott szakácsaiból összeállt csapata. Nagyon büszke lehetett az alföldi város polgármestere Dr. Zombor Gábor az elért eredményre, fődíjra. Még egy külön fődíjat osztottak ki a versenyző csapatok között, amelyet a füredi Sárkányhajó 2 csapata vihetett haza. Továbbá, még öt különdíj került az indulók között kiosztásra.
Nagyon sokan érdeklődtek az idei megmérettetésre, szinte dugig volt a Koloska-völgy a kíváncsiskodókkal, látogatókkal. A fantasztikus műsorok lekötötték közben a gyermekeket, felnőtteket egyaránt. A bográcsokban mindenütt rotyogott a finom, különböző titkos receptek alapján készített magyaros Jókai bableves. Sokan meg is nyalták mind a tíz ujjukat amikor is a remekművek elkészültek. Mondhatni, fergeteges sikere volt a csapatoknak az ízletes és hamisítatlan magyaros bableveseikkel. Nagyon finomak voltak, gratulálunk mindenkinek!
Összefoglaló
A Jókai-bableves főzőverseny Balatonfüred (Helyszín: Koloska-völgy) - Részletek a műsor rendjéből, a főzőverseny kezdete.
10.00 - 15.00 óráig - Gyerkőc népi játszóház
Kézműves foglalkozás - bőrözés
Kulturális programok a színpadon
11.00 - 12.00 Balatonfüred Néptánc Együttes
12.00 - 12.45 Scheer Lívia és Ozsgyáni Mihály operett műsora
12.45 - 13.00 Veszprém Táncegyüttes Senior csoportja
13.00 - 13.30 debreceni Pergő együttes Jó ebédhez szól a nóta c. műsora
13.00 - 13.34 Veszprém Táncegyüttes Senior csoportja
13.45 órától Nyirettyű együttes, közben megtörtént az eredményhirdetés ...
Díjak - helyezések: 7 díj került kiosztásra a versenyzők között
1. Fődíj - Kecskemét városának csapata
2. Különdíj - Füredi Sárkányhajó 2 csapata
Továbbá, 5 különdíj került kiosztásra a csapatok részére Balatonfüred jóvoltából.
A város vízparti élete a Jókai napok alatt
Nagyon szép idő volt a hétvégén, kegyes volt velünk az időjárás. A Hotel Siver előtt húzódó sétánnyal szembeni parkoló zsúfolásig megtelt autókkal. A fagyizók előtt kígyózó sorokban álltak a kirándulók, szinte érezni lehetett a szezon első fuvallatát. A kávézókban is lesni kellett egy-egy helyért, hogy le lehessen ülni, elfogyasztani egy remek kávét, ízletes süteményt.
A leírtakat összegezve, sikerült Balatonfürednek ismételten egy olyan Jókai hétvégét létrehoznia amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt kiváló programokkal, kikapcsolódást biztosító lehetőségekkel volt teletűzdelve. Méltán lehet büszke a város, híres írójára, de legalább annyira az eddig elért eredményeire, virágzó, épülő és szépülő környezetére.
Jókai-bableves háziasan
Hozzávalók
30 dkg tarkabab, egy kb. 90 dkg sertéscsülök, 3 gerezd fokhagyma, 10-12 szem bors, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg füstölt kolbász, 3 babérlevél, 12+4 dkg liszt, 1 tojás, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kis maroknyi pirospaprika, 2,5 dl tejföl, ecet (vagy citrom), fél hegyes zöldpaprika.
Elkészítése
A főzés előtti este jól beáztatjuk a csülköt és a babot. A meghámozott fokhagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani belőle). A répákat meghámozzuk, kisebb kockákra vágdossuk. A kolbászt vékonyra felkarikázzuk. A csülköt tegyük fel főni, annyi vízben, hogy teljesen ellepje. Ha már félig megfőtt, hozzáadhatjuk a babérlevelet és a "teatojást". Ha a bab is félig megpuhult már, adjuk hozzá a répaféléket, a kolbászt, majd az egészet főzzük puhára.
Készítsük el hozzá a finom házi csipetkét - 12 dkg lisztet elkeverünk csipetnyi sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, szaggatjuk és lisztezett deszkán gömbölyűre formázzuk, pörgetjük őket, majd szikkadni hagyjuk.
A hagymát finomra vágjuk, az olajon megpirítjuk a 4 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk óvatosan pirospaprikával, felöntjük 3,5 dl hideg vízzel, és simára jól keverjük. A csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felkockázzuk, majd visszatesszük. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, felforraljuk. Hozzá szórjuk a csipetkét, és 12-14 percig forralva puhára főzzük, végül savanyítjuk és megsózzuk.
Elkészítési idő - 60 perc
Azt hiszem mindenki jól érezte magát, csak így tovább Füred! (N.J.)