Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Veszprém megye és Magyarország országos jelentőségű gyógyfürdője. Veszprém megyében, a Balaton északi partján. Északon a Bakony nyúlványai övezik, a lejtőkön napsütéses majdhogynem mediterrán jellegű - Balatonfüred magazin
részletek »

Balatonfüred Szívkórház - A szívkórház rövid története

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Balatonfüred Szívkórház - A szívkórház rövid története
Balatonfüred Szívkórház - A szívkórház rövid története
Szívkórház Balatonfüred - Balatonfüredi Állami Szívkórház
Veszprém megye és Magyarország országos jelentőségű gyógyfürdője. Veszprém megyében, a Balaton északi partján. Északon a Bakony nyúlványai övezik, a lejtőkön napsütéses majdhogynem mediterrán jellegű a klíma, a hegyekből tiszta levegő érkezik.
Balatonfüred a hírnevét, ismertségét a tó közelében feltörő szénsavas forrásoknak köszönheti. Már évszázadok óta ismert gyógyfürdőhely. 1971 óta kiemelt minősítésű gyógyhely. Kezdetben ivókutakként használták ki a gyógyvíz adta lehetőségeket, majd később megszületett a Szívkórház gondolata.

440 ágyas kórház, úszómedence, tornaterem segíti elő a gyógyulás hátterét. Szakmai háttér: szívspecialista orvosok, gyógytornászok, dietetikusok, gyógymasszőrök segítségével gyógyulhatnak a páciensek. Hőmérséklete a medencében 24 Celsius-fok. Összetétele: Radioaktív földes savanyúvíz magas szabad-szénsav tartalommal, jelentékeny kalcium, lítium, vas-hidrokarbonát- és glaubersó tartalommal.

A szénsavas víz a vérkeringésre kedvezően hat, vérnyomáscsökkentő. A szív- és érrendszeri (keringési) betegségek - szívinfarktus utáni állapot, magas vérnyomás, végtagi érszűkület - gyógyítása és reumatikus panaszok kezelése zajlik a fürdőben. Mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekre javallott.
Hirdetés

Fizioterápiás szolgáltatások - Fiziko- és elektroterápia, masszázs. Konditerem, fodrászat, lábápolás, kézápolás, a közelben szállás és étkezési lehetőségek.


A szívkórház rövid története

A balatonfüredi Állami Szívkórház története visszanyúlik a XVIII. századba, amikor az 1716. évi tihanyi apátsági birtokösszeíráskor beírják, hogy Füreden savanyúvizek vannak. A kórház helyén Tenkovits Miksának másfél holdas telke volt, ezen fakadt az a forrás, melyhez fürdőházat építtetett és 10 fürdőkádban kazánnal melegített savanyúvízben biztosított fürdést a vendégeknek. Halála után özvegye 1741-ben eladta a fürdőt Schuster József orvosnak, aki azt haláláig, 1748-ig üzemeltette.

1749-ben örököseitől bérbe vette az egész területet Lécs Ágoston tihanyi apát, aki a szerződésben közölt leltár szerint "... fürdőházakat, azokban lévő üstöt vagy vízmelegítő rézfazekakat, fürdőkádakat..." vett át. 1759. július 30-án Lécs apát véglegesen megvásárolta az özvegytől az ingatlant és 7 kisebb fürdőházzal, 23 fürdőkáddal megvetette az alapját a savanyúvízi gyógyhelynek. Ezen a kis telepen 1765-ben épült fel az első épület, az ún. Ó-fürdőház a mai kórház keleti szárnyán. A Gyógyteret érintő 1826. és 1834. évi tűzvészek jelentősen megrongálták az épületet és a fürdőberendezéseket is. 1835-1836-ban Packh János tervei alapján klasszicista stílusban felépítették az ún. Új-fürdőházat, melyet fedett folyosó kötött össze az Ó-fürdőházzal. 1842-ben emeletes, ún. keresztházat építettek az Ó-fürdőházhoz.

1869-1871 között Cometter Bernát terve szerint eklektikus stílusban felépült a Balatonra néző, gyönyörű, új szárny, az ún. Erzsébet-udvar. Később az egész épület együttest Erzsébet Szanatóriumnak nevezték. 1912-1913-ban az ún. Tibor fürdő épületszárnyával kialakult az egységes épület és a homlokzatokat is átformálták, szecessziós ízlésben. Ekkor már nemzetközileg is híres szanatóriumnak számított, és nem véletlen, hogy 1926 novemberében Rabindranath Tagore, a nagy hindu költő is itt, Balatonfüreden keresett gyógyulást.

1949-ben állami kezelésbe került az intézet, és évtizedeken keresztül Állami Kórház néven működött. 1962-1968 között korszerűsítették a kórház berendezéseit, kardiológiai rehabilitációs központtá alakították át a szív- és keringési betegségben szenvedők számára. A régi épületegyüttes 1979-ben újabb modern épületszárnyakkal bővült, ezzel az ágyak száma 600 fölé emelkedett. A kórház környéke védett gyógyövezet. A gyógyítás terén elért eredmények alapján Balatonfüredet 1971-ben gyógyüdülő várossá nyilvánították.

A balatonfüredi Állami Szívkórház 1970 óta végzi az országos- és regionális ellátás keretében a szív és érrendszeri betegek rehabilitációs kezelését. A betegek biztonságos ellátása érdekében létrehozott koronária örző egységben 1972 óta folyik a heveny kardiológiai kórképek sürgősségi ellátása ( 600 eset/év). 1981 óta rendszeresen végzünk klinikai szív-elektrofiziológiai vizsgálatokat. 1982-ben indult a definitív pacemaker-terápia, majd 1999-ben az ICD- beültetésekre is sor került.

Intervenciós kardiológiai tevékenységünk 1999-ben a koronarográfiával, majd 2003. augusztus 1-tol a perkután koronária- intervenciókkal (PTCA, stentbeültetések) teljesedett ki. A szívkatéteres laboratórium (hemodinamikai egység) és pacemakermutő az Állami Szívkórház 34 ágyas aktív kardiológiai osztály szerves részeként működik. A balatonfüredi Állami Szívkórház fejlődése és törekvései a progresszivitást figyelembe vevő struktúraépítéssel jól szolgálják azokat a célokat, amelyek a régióban az országos szinthez méltányosan egyenlő betegellátást (equity), a minőségi és magas színvonalú betegellátást (quality) és a rendelkezésre álló források legtöbb eredményt adó felhasználását (efficiency) eredményezik.

E törekvések szoros összhangban vannak azokkal az országos célkitűzésekkel, miszerint az egészségügyi ellátás területén cél az egyenlőtlenségek csökkentése, a várható élettartam növelése, az egészségben eltöltött életévek számának növelése, a fenntartható finanszírozás feltételeinek megteremtése, a tervezési, fejlesztési döntések decentralizálása és a minőségi betegellátás fejlesztése. Európában már számos helyen jól működő kardiológiai rehabilitációs centrumokhoz hasonlóan a területi kardiológiai ellátás mellett Intézetünk kihasználhatja azt az egyedülálló és nagyszerű lehetőséget, miszerint az aktív intervencionális vagy sürgősségi ellátás után azonnali lehetőséget adjon a helyben történő komprehenzív kardiológiai rehabilitációra.
A Szívkórház Balatonfüreden A Szívkórház Balatonfüreden
A régi épületegyüttes 1979-ben újabb modern épületszárnyakkal bővült, ezzel az ágyak száma 600 fölé emelkedett. A kórház környéke védett gyógyövezet. A gyógyítás terén elért eredmények alapján Balatonfüredet 1971-ben gyógyüdülő várossá nyilvánították.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Balatonfüredi Állami Szívkórház, Balatonfüred, kórház, szív, beteg rehabilitáció
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-15 18:12:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü