Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Földet a gazdáknak program keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által lefolytatott földhaszonbérleti pályázati eljárásokban nye - Balatonfüred magazin
részletek »

Csopakon adták át a haszonbérleti szerződéseket a nyerteseknek

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Csopakon adták át a haszonbérleti szerződéseket a nyerteseknek
Csopakon adták át a haszonbérleti szerződéseket a nyerteseknek
A Földet a gazdáknak program keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által lefolytatott földhaszonbérleti pályázati eljárásokban nyertes gazdák vették át szerződéseiket Csopakon, a balatoni nemzeti park igazgatóságának központjában kedden.
Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára hangsúlyozta: a szocialista kormányok a nagy gazdaságokban hittek, az Orbán-kormány viszont a helyben lakó családi gazdaságokat próbálja meg támogatni.

Amikor 2010-ben a kormány átvette a földügyeket, a nemzeti földalapnál kaotikus állapotokat találtak, kivéve a nemzeti parkokat - tette hozzá.
Hirdetés

A Földet a gazdáknak program keretében 250 ezer hektár bérletét hirdették meg, megtízszerezve a földet korábban használó gazdák számát - ismertette az államtitkár. 2010 előtt a 600 ezer hektár állami tulajdonú földnek 600 használója volt; most a 250 ezer hektárt körülbelül hatezer gazda kapja meg - mondta.

Ismertette, a nemzeti földalapnál a pályázatok 80 százalékát természetes személyek nyerték el, a túljelentkezés általában két-háromszoros, de az a szempont, hogy a helyben lakó gazdálkodó jusson földhöz.

A kormány földpolitikai elképzelései szerint a földet kiemelnék az üzleti világból; a vidéken minél jobb színvonalú megélhetést biztosító forrásként tekintenek a földre - magyarázta Bitay Márton.

Bejelentette: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén (Veszprém, Zala és Somogy megyében) 1400 hektár termőterületre 15 eredményes pályázat érkezett, 13 természetes személy nyert 10 éves szerződést.

Egyikük, a mindössze 19 éves tapolcai gazdálkodó, Ferencsik Anna 59 hektár területet nyert el - emelte ki.

Reischl Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: 2013. májusában 318 hektár termőföldet hirdettek meg, amire 10 pályázat érkezett, ebből hat volt eredményes.

A szerződéseket az államtitkár, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Reischl Gábor adta át. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Balaton, felvidék, nemzeti, park, vidék, fejlesztés, haszonbérlet, Csopak,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-25 08:07:06
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü