Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A faágyú legendája című zenés darabbal kezdődik meg a tihanyi szüret csütörtökön, a négy napon át tartó rendezvényt a zenés és szórakoztató műsorok mellett huszárfelvonulás és bál is színesí - Balatonfüred magazin
részletek »

Csütörtöktől vasárnapig tartó szüreti ünnepség Tihanyban

Balatonfüred és kistérségéről szóló Tuti Magazin. Hírek, érdekességek az idén 800 éves város életéből, amely mára már a Balaton-part északi partjának epicentruma lett. Látnivalók, híres emberek akik Füredhez kötődtek, itt születtek, gyógyultak meg.
Balatonfüred magazin
Itt vagy: Balatonfüred magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Csütörtöktől vasárnapig tartó szüreti ünnepség Tihanyban
Csütörtöktől vasárnapig tartó szüreti ünnepség Tihanyban
A faágyú legendája című zenés darabbal kezdődik meg a tihanyi szüret csütörtökön, a négy napon át tartó rendezvényt a zenés és szórakoztató műsorok mellett huszárfelvonulás és bál is színesíti.
Az eseményen fellépnek az alsóörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai, műsorukat csütörtökön a Pisky-sétányon lehet majd hallgatni.

A Mádl Ferenc téren este kezdődik a Tihanyi faágyú igaz története című előadás a Bencés Apátság munkatársainak közreműködésével.

A székely és tihanyi andekdotákat tartalmazó zenés darabot egy farsangi mulatságra írta Csizmazia Zsolt, az apátság sekrestyése, azóta nagy sikerrel adják elő.
Hirdetés

Mint azt az MTI-nek elmondta, az alaptörténet a tihanyi faágyú legendája, amely valószínűleg a 18. században, Balatonfüred felvirágzásakor keletkezett. E szerint a tihanyiak megirigyelték a balatonfürediek jólétét és a Füredről látható tihanyi panorámáért pénzt követeltek.

Amikor a füredi bíró ezt elutasította, a tihanyi bíró feleségének biztatására a tihanyiak háborút indítottak. Mivel más fegyverük nem volt, egy faágyút sütöttek el, ami felrobbant, több tihanyi éltet követelve. Az önironikus darab hasonló lehet a rátóti csikótojáshoz és sok humort tartalmaz - mondta Csizmazia Zsolt.

Pénteken a szüret zenés műsorokkal folytatódik, szombaton huszárok vernek tábort a Belső-tó partján, a Mádl Ferenc téren színes szórakoztató programok várják a családokat, este pedig nem maradhat el a szüreti bál.

Vasárnap kettőkor látványos szüreti felvonulás indul a Belső-tó partjáról, az apátságnál megszentelik a szőlőt és a kenyeret, a zászlóforgatók műsora után, hatkor Zséda énekel a Mádl Ferenc téren. A szüret utcabállal zárul Tihanyban. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Tihany, szüret, napok, fesztivál, rendezvények, műsor, 2013
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-05 07:33:07
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü